Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

 Vakaumuksia
24.09.2017 19:00

Ihmisillä on erilaisia vakaumuksia. Väitän, että nämä perustuvat usein siihen, että ihminen ei usko ikinä joutuvansa tilanteeseen, jossa vakaumusta koetellaan.

Ehkä sitä, että ei suostu ikinä syömään mitään, millä ei eläessään ole ollut selkärankaa, ei voi sanoa vakaumukseksi. Uskon kuitenkin vakaasti, etten tule joutumaan autiolle saarelle, jossa simpukat, etanat tai ravut olisivat ainoa vaihtoehto aamiaispöydässä.

 

Eräs tuttuni vastustaa kiivaasti kuolemantuomiota. Ihmisellä kuulemma ei ole oikeutta päättää toisen ihmisen elämästä ja hän ainakaan ei missään tilanteessa voisi tehdä niin.

Hän ei uskonut koskaan joutuvansa tilanteeseen, jossa joku narkkari pitelee veistä oman lapsen kurkulla ja itsellä sattuisi olemaan ladattu ase kädessä. Jos vaihtoehtoina olisi ampua narkkari tai katsoa lapsensa tapettavan, olisi tuttuni ampunut narkkarin.

Kuolemantuomio on sentään rangaistus tehdystä teosta. Silmä silmästä. Myönnän kyllä sen kyseenalaisuuden rangaistuksena, koska oikeus tuomitsee joskus syyttömiäkin. Linnassa lusineelle “syyttömälle” voi sentään tarjota jotain korvausta. Kuten esimerkiksi Anneli Auerille.

 

Joidenkin ihmisten vakaumus on hyväksyä Eurooppaan ja myös Suomeen virtaavat maahantulijat. Joillekin se on bisnes, mikä on silloin ymmärrettävää mutta ei välttämättä hyväksyttävää. Monet sen sijaan ovat hyvinkin humanitäärisiä niin kauan, kunnes vastaanottokeskus uhkaa tulla omalle takapihalle. He eivät kuitenkaan usko koskaan  niin käyvän.

 

Humanitäärisyys voi loppua myös siihen, että siitä joutuisi itse maksamaan. Joutuuhan siitä nytkin maksamaan, mutta sen rahan ei välttämättä ymmärretä menevän omasta lompakosta. Kysyin eräältä hyvinkin humaanilta tutulta kerran, että jos verokorttiin laitettaisiin rastiruutuun- vaihtoehtoina, montako prosenttia palkastasi haluat antaa maahantulijoille. Siihen aikaan niitä sanottiin vielä pakolaisiksi. Kysymyksen jälkeen vallitsi pitkä ja syvä hiljaisuus. Ei yhtään.

 

Sivari on myös vakaumuksellinen. Sivari ei usko joutuvansa sotaan. Sivari ryhtyy siinä tapauksessa sotilaskarkuriksi, koska sodassa aseeseen tarttumattomuudesta ei selviä välttämättä viikkaamalla vanhusten lakanoita. Kuolemantuomion uhalla sivarikin mitä luultavammin tarttuisi aseeseen. Tai poistuisi maasta. Suomalainen oli tämän päivän matuihin verrattuna siinä mielessä huonossa asemassa sodan aikana, että itään ei kannattanut pyrkiä ja länteen ei olisi päästetty.

 

Uskonnolliset vakaumukset ovat siitä hyviä, että ne voivat muuttua aina ajan mukana. Ainakin pienissä vähemmistöuskonnoissa, kuten kristinuskossa. Nainenkin voi nykyään  olla pappi, joka vihkii homot avioon. Pian pappi voi olla musulmaani, joka vihkii paimenen ja lampaan avioon. Kukaan vaan ei vielä usko, että niin voisi käydä. Vaikka kirjoitetun historian aikana naiset ovatkin olleet noitia ja homot rikollisia. Uskoikohan joku silloin, että voisi olla toisin….. ei tietenkään, koska kirkko perustaa oppinsa johonkin yli kaksi vuosituhatta vanhaan novellikokoelmaan ja on aina oikeassa.

 

Vakaumukset muuttuvat riittävän uhan alla. Vakaumukset voivat muuttua myös rahan tai vallan ansiosta. Kukaan ei voisi enää kuvitella Björn Wahlroosia halailemaan jonkun suojeltavan suon puita. Nykyään hänelle kelpaa puukaupasta saatu pääoma, riippumatta siitä, onko puussa pesinyt liito-orava vai ei.

 

Ajat, tavat ja vakaumukset muutuvat hitaasti olosuhteiden mukana. Ennen piirreltiin karttoihin rajoja, joilla oli joku funktio. Yleensä niiden tarkoitus oli kertoa ulkopuolisille, että tästä alkaa meidän alue. Pysykää omalla puolellanne. Aivan kuin omakotiasukas vieläkin rakentaa aidan tonttinsa ympärille. Hän ei selvästi halua naapuria, matuista sitten puhumattakaan tontilleen. Ja julkisuudessa hän kuitenkin voi olla hyvinkin suvaitsevainen. Ainakin vielä toistaiseksi.

 

En vihaa ulkomaalaisia. Jotkut julistavat, etteivät vihaa niitä koska ne eivät ole tehneet tälle jollekin mitään. Jos elettäisiin sodan aikaa, enkö saisi vihata Hitleriä tai natseja? Eiväthän hekään olisi tehneet juuri minulle mitään. Ei Al-qaida tai Isiskään ole tehneet minulle mitään. En vihaa niitäkään. En vain pidä niistä ja jos sanon sen äänen, se ei mielestäni ole vihapuhetta. Luultavasti kuitenkin moni ranskalainen tai amerikkalainen vihaa niitä. Pitäisikö heidätkin tuomita puheistaan. Onko vihapuheet oikeutetumpia, jos pommi on räjähtänyt naapurissa tai joukkoraiskauksen uhri on oma tytär? Sitten pankin ryöstämisenkin pitää olla oikeutettua jos ryöstäjä on köyhä.

 

En vihaa myöskään maatamme miehittäviä muslimeja. En vain pidä siitä, että tänne tullaan yhteiskunnan kustantamalle lomamatkalle valittamaan ilmaisesta ylläpidosta ja siinä sivussa vielä rötöstelemään muutenkin. Ja kun huomataan, ettei täällä ollutkaan musulmaanin taivas kaikkine neitsyeineen niin kuin Sipilä lupasi, niin palataankin takaisin. Siitä takaisin palaamisesta kyllä pidän. En myöskään pidä siitä, että suvakin mielestä nämä ovat yksittäistapauksia. Jos jotain pitää vihata, niin olkoon se sitten systeemi, joka tällaisen mahdollistaa. Syyllistettäköön minut nyt vihapuheisiin ja kiihotukseen kansanryhmää vastaan. Sitä kansanryhmää, joka tämän mahdollistavat Arkadianmäeltä ja sen lähipiiristä käsin. Sitä kansanryhmää, jonka joukossa on näistä myös suurimman taloudellisen hyödyn saavat henkilöt.

 

En vihaa myöskään koiria. Pidän jopa niistä, vaikka sellainen onkin joskus purrut minua aivan henkilökohtaisesti. Koira olisi kiva olla olemassa, aivan kuten joku tykkää monikulttuurisuudestakin. Ikävä kyllä, en suostu ottamaan koiraa niin kauan, kun en pysty siitä huolehtimaan niin kuin pitäisi. Yhtä ikävää on että moni ottaa, vaikka ei pystykään. Tämänkin ongelman poistamiseksi säädetään jo erilaisia lakeja muualla Euroopassa.  Herääkin kysymys: Ovatko nämä maahantunkeutujat koiraakin alempia luontokappaleita? Niitä kun halutaan tänne laumoittain, eikä kukaan kyseenalaista sitä, pystytäänkö niistä myös huolehtimaan…… etenkin, kun ollaan tilanteessa jossa jo itsestään huolehtiminen on kohta mahdotonta.

         


( Päivitetty: 27.09.2017 22:49 )

Kommentit (1)Kommentoi



 Väliaikainen ajokortti?
24.09.2017 19:14

Puhutaan rotuun, uskontoon tai muuten vai johonkin ihmisryhmään, kuten vaikka ei-niin-heteroihin henkilöihin liittyvästä syrjinnästä. Voi olla rasismia ja jopa vihapuhettakin. Otetaanpa yhtenä esimerkkinä ryhmä nimeltä rattijuopot. Eiväthän kaikki rattijuopot tapa ihmisiä, mutta silti kaikki rattijuopot yleisen mielipiteen mukaan tuomitaan. Tosiasiassa on suurempi riski päätyä liikennekuoleman uhriksi ilman, että asiaan liittyy alkoholi millään tavoin. Vuonna 2014 alkoholi oli osallisena vain 17 prosentissa liikennekuolemista. Ja nyt puhutaan osallisuudesta, osa rattijuopoista ei olisi ilman alkoholia ollut edes syyllisiä onnettomuuteen. Ja vielä harvempi on kotoa lähtiessään ajatellut tappavansa tänään jonkun sivullisen.

Juoppo saattaa selvitä liikenteessä jopa paremmin pienessä pöhnässä kuin selvin päin. Kiinni jäädessään rattijuoppo menettää ajo-oikeutensa ja saa sakot. Tämä ei tunnetusti estä rattijuoppoa uusimasta suoritustaan ja parhaassa tapauksessa tämä voi jäädä kiinni useammankin kerran saman päivän aikana.

Li Anderssonin mallia mukaillen korttinsa menettäneelle rattijuopolle tai muuten vain ilman ajokorttia ajavalle pitäisi ehdottomasti kirjoittaa väliaikainen ajokortti, koska tämä kuitenkin ajaa autolla. Silloin juoppo ei saisi satunnaisesti selvinpäin ajaessaan  sanktiota ajo-oikeudetta ajamisesta eikä tahtomattaan tekisi rikosta tässä “vapaan liikkuvuuden” luvatussa maassa. Näinhän Li ehdottaa laittomasti maassa oleville ulkomaalaisillekin väliaikaista oleskelulupaa. Kun nämä nyt kuitenkin maassa ovat.

Rattijuoppoja viranomaiset kyllä jahtaavat alkometrin kanssa liikenteessä, mutta jalkautuvatko he kyselemään vastaantulevilta ulkomaalaisilta oleskelulupia tai tarkastelemaan passeja? Eivät, koska sehän olisi rasismia. Vihervasurille tulisi sellaisesta paha mieli. Eikä se sitäpaitsi tuottaisi valtion kassaan sakkotuloja. Ellei valtio sitten itse itselleen maksaisi matun sakkoja. Rahan siirtäminen taskusta toiseen kun tuntuu muutenkin olevan suosiossa. Etenkin kansan taskusta matun taskuun. Tai matuun sijoittavan sijoittajan taskuun.

En todellakaan suosi rattijuoppoja. Ja yhtä vähän suosin maassa loisivia partalapsia, jotka  ovat täällä luvatta, valehtelevat ikänsä ja nimensä, kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan, mikäli ovat sellaista edes hakeneet, katoavat johonkin ja huonoimmassa tapauksessa puukottavat jonkun satunnaisen ohikulkijan kuoliaaksi. Elleivät tyydy vain raiskaamaan tätä.

Mikäli tämä katsotaan yleistämiseksi, niin joudun kysymään miksi rattijuoppojen kohdalla saa yleistää, mutta matujen kohdalla ei saisi?

Jos sanon julkisesti, että rattijuopot pitäisi laittaa häkkiin, olen heti kaikkien ( paitsi rattijuoppojen) kaveri. Jos erehtyisin julkisesti sanomaan, että laittomasti maassa olevat ulkomaalaiset pitäisi laittaa viereiseen häkkiin, joutuisin sinne luultavasti ennemmin itse.

Käänteisestä rasismista ei sen sijaan olla yhtään huolissaan. Espoolainen kaupunginvaltuutettu voi saada lähes kenkää, kun ääneen ihmettelee miksi suomalainen perhe joutuu työntelemään jälkikasvuaan kierrätyskeskuksesta löydetyissä vaunuissa, mutta värillinen maahantunkeutuja saa uudet vaunut sosiaalitoimen puolesta. Tai huonekalut. Itse joskus olen nettiä selaillessa ihmetellytkin, mistä ne lukemattomat Ahmedit ja Ibrahimit ovat saaneet uusia sohvakalustoja tai ruokailuryhmiä edullisesti myytäväksi?

Kukaan ei hämmästele sitäkään, että matu saa valtion kustantaman ajokortin mahdollisesti väärällä henkilöllisyydellä, kun taas suomalaiselle sellaista ei kukaan tarjoa ilmaiseksi oikeallakaan henkilöllisyydellä. Edes tilapäistä. Jos tällainen käänteinen rasismi ei ole rasismia, niin mikä sitten on?

Pyrin tässä olemaan sanomatta mitään, mitä ei saisi sanoa. Ja sanomassani pyrin pysymään faktoissa. Vaikka sekään ei enää tämän päivän Suomessa ole luvallista…...

Puolen vuosisadan takaisessa talousmaantiedon oppikirjassa sanottiin Afrikan kansalaisista sanatarkasti seuraavaa: Neekerit ovat luonnostaan laiskoja ja työtä vieroksuvia. Vieressä oli piirroskuva ja sen alla teksti: Neekeri makaa palmun alla.

Kekkosen aikana palautettiin kyllä viivyttelemättä ne harvat silloiset “matut”, jotka itärajan jotenkin onnistuivat ylittämään. Silloin Veikkauksen mainosta mukaillen sanottiin: Loikkaus on joka viikko, palautuspäivä keskiviikko. Tällä kohdalla joutuu toteamaan, että neukkujen perse oli huomattavasti maukkaampi nuoltava kuin EU:perse.

Ajat muuttuvat ja maailma siinä mukana. Toivottavasti jossain vaiheessa myös niin, että tämän päivän opit ovat yhtä aikansa eläneitä kuin nuo edellämainitut talousmaantiedon opit tänä päivänä. Ikävä kyllä, tulevaisuuden opit Euroopassa taitaa kuitenkin tätä menoa olla musulmaanien sanelemat.

 

Kommentoi



 Uusi viikon uutisaihe
15.07.2016 21:16

Juu. Taas terrorisoitiin Ranskassa. Pääsee paljon vähemmällä, kun ei enää tarvi kirjoittaa edellistä juttua uudestaan. Jungfruskärissä keskellä Kihdin selkää, pohjoismyräkkää ja vesisadetta pidellessä tuli vain mieleen edellisen  jutun ennuste. Seuraava isku osuu Tour De Franceen. No ei osunut, mutta samaan aikaan kuitenkin. Nyt odotellaan vain tutkimusten lopputulosta, jossa todetaan rantabulevardin olleen vain kakkoskohde. Ensisijainen kohde olisi ollut ensinmainittu, mutta se ei jostain syystä onnistunut. 

Meille tänne kotisuomeen sen sijaan ovat kaikki vanhat Isistaistelijat tervetulleita terrorismista huolimatta ja vihervasurit ovat kovasti huolestuneita poikasten traumoista. Hoitoa ja hellää huolenpitoa pitää saada. Johan tänne kohta ryntää tätä menoa kaikki Al-Qaidankin veteraanit. hakemaan hoitoa ja turvapaikkaa, koska vielä löytyy ihmisiä jotka vääryydellä heitä jahtaavat. Seuraavana niille sitten Sipilöidään rintamamiestalot ja muut veteraanien jutut. Ja ettei vain tulisi pahaa mieltä ja kulttuurishokkia, niin vielä se pikku moskeija kylän keskelle. Ei siinä paljon auta jehovienkaan piruntorjuntabunkkeri, kun Mehmet lataa täyslaidallisensa perse pystyssä muutaman kerran päivässä.........

 

 

 

 


Kommentoi



 VIIKON UUTISAIHE
16.11.2015 17:36

 

Varoitan etukäteen, ettei taas kannata lukea tätä pidemmälle, jos tuntee kuuluvansa johonkin humaaniin vihervasuriryhmään. Ihan vain siksi, ettei tulisi suotta paha mieli. Toisaalta en kyllä suosittele tekstiä sen enempää millekään oikeisto-ku-klux-klan- väellekään iltalukemiseksi. Saattaa tunne kuohahtaa heilläkin. Ehkä parempi, ettei tätä taas lukisi kukaan, mutta kun ihminen on luonnostaan utelias eläin, niin turha kai varoitella? Jokainen siis ihan omalla vastuulla syventyköön aiheeseen...

 

Ranska on kokenut viimeaikoina ns. terroristi-iskuja. Aivan juuri äsken aika huomattavankin. Ja tulee todennäköisesti kokemaan niitä myös lisää. Mediassa toistellaan, kuinka koko maailma suree heidän puolestaan. Hallitus julistaa suruaan. Niinistökin presidenttinä on ihan surun murtama. Yksityiset suomalaisetkin ottavat osaa niin pirusti. Milloin nähdään päivä, jolloin täällä surraan samalla tavalla euroopan ulkopuolella jatkuvasti tapahtuvia isompia ja pienempiä kansanmurhia? Jopa suvakkikin unohtaa neekerin ihmisyyden, ellei neekeri ole pyrkimässä rajan yli. Päätellen siitä, ettei kukaan ole huudellut lähetelleensä osanottojaan esimerkiksi johonkin Ruandaan. Tai vaikka Syyriaan, kun entinen johto suoritti puhdistuksiaan. Eipä muuten silloin ollut ongelmaa kapinallisistakaan, by the way....

 

Miksei kellään ole otsaa sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Jos fransmannit pommittavat rättipäitä jossain omin päin, olematta edes virallisesti sodassa heidän kanssaan, niin eikö rättipäällä ole oikeutta vastata sillä ainoalla tavalla, joka heiltä onnistuu? Enkä tätä sanellessani mitenkään hihku näiden "taistelijoiden"puolesta riemusta, toisin kuin joku isisväki jossain muualla. En. Pyydän vain ajattelemaan asiaa joltain muultakin kannalta, kuin vain siltä mitä media meille syytää.

 

Jos ählämit keskenään sotivat omalla maallaan, niin mikä ihmeen oikeus/velvollisuus länsimailla on puuttua asiaan?

 

Länsimailla, joista jokainen on päätynyt nykyiseen yhteiskuntajärjestykseensä sodan kautta. Useimmat jopa monenkin sodan. Ja liki kaikilla on ollut sisällissotansakin. Myös Suomella. Vai onko punaisten ja valkoisten kahinat jo päässeet unohtumaan?

Harvemmin näihin sotiin on kukaan ulkopuolinen oma-aloitteisesti väliin tullut. Paitsi korkeintaan jenkit, joiden ei ole omaa maaperäänsä ikinä tarvinnut puolustaa muita kuin itseään vastaan. Sisällissota kun piti käydä uudellakin mantereella ennen nykyistä olemisen mallia. Kun ensin oli siivottu alkuperäisväestö pois jaloista, mistä myöskään ei kukaan ollut täällä huolissaan. Ja jos sotaa ei ole aikaansaatu maallisen omaisuuden uudelleen jakamisen puolesta, niin ainakin uskonnon varjolla on keihäät teroitettu. Siinäkään ei Allahin väki ole päässyt yksin loistamaan.

 

Miksei siis esimerkiksi Syyria saa käydä omaa sotaansa ominpäin. Pelottaako läntistä maailmaa se, että sielläkin löydettäisiin lopulta joku pysyvä ratkaisu ja Syyria alkaisi kehittymään ja kilpailemaan maailmantalouden mukana? Lampaanpaskaa lukuunottamatta kun siellä ei ole mitään poikkeuksellisia luonnonvaroja. Tai mitään muuta haluttua. Kuten ei Somaliassakaan, jossa heimopäälliköt saavat riidellä paljon vapaammin.

 

Yksi syy voisi olla se, että Vladimir toimittaa apua sodan yhdelle osapuolelle. Pitäähän länsimaiden jeesata sitten toista puolta. Jos itänaapurin tukema puoli voittaisi kapinan, niin heillä olisi yksi liittolainen lisää sillä suunnalla. Mukavempihan Syyriaan olisi sijoittaa Nato-ohjukset, kuin vastapuolen ydinkärjet. Ja ryssän mielestä tietenkin päinvastoin.

 

Joku voi sanoa, että siviilit kärsii. Totta. Eikä se ole oikein. Länsimaatkin ovat käyneet kaksi suurempaa maailmansotaansa, joissa surutta pommitettiin Euroopan suurkaupunkeja. Eikö niissä muka siviilit kärsineet? Kärsivät varmasti, mutta eivät lähteneet joukoittain muille maille erästä ryhmää lukuunottamatta. Siihen palataan tuonnempana. Länsimainen sodankäynti on aina vaatinut siviiliuhrinsa. Miksi ihmeessä siis rättipäiden sodassa sellaisia ei saa tulla? Ovatko siviiliuhrit länsimaiden yksinoikeus? Länsimaisessa sodankäynnissä miehet olivat rintamalla ja naiset latasivat heille ammuksia. Noin karkeasti ilmaisten. Ei sellaisessa sodassa ole siviilejä lapsia lukuunottamatta. Suomalaiset lähettivät kyllä lapsia puolueettomaan Ruotsiin sodalta turvaan, josta svedut jaksavat muistuttaa meitä ahkerasti nyt myöhemmin. Muistaisivat itse ensin sen, että Suomalaiset maksoivat siitä ja lapset pääsääntöisesti palasivat sodan jälkeen kotimaahansa. Ja sitä Ruåtsin puoluettomuuttakin voi katsoa toiselta kannalta, kun tietää mistä se rautamalmi natsien sotateollisuudelle toimitettiin. Tai Sveitsin puolueettomuus, kun tietää minkä maan pankkeihin kaikkien sotarosvojen omaisuudet, kuten esimerkiksi kaasutettujen juutalaisten kultahampaat oli talletettu. Hyvinkin länsimaisesti.

 

Tietyillä lähi-idän alueilla on öljyvaransa, joiden vuoksi siellä järjestetään määräajoin ties mitä aavikkomyrskyjä. Ukraina vuorostaan on ryssien entinen vilja-aitta. Lisäksi siellä on strategisesti Venäjää kiinnostavia tukikohta-alueita ja Eurooppa naapurina.

Länsimaiden tai Venäjän sekaantuessa johonkin sapelinkalisteluun, on kyseessä useimmiten taloudellinen tai strateginen hyöty. Mikä se on Syyrian kohdalla? Valtavan pakolaisvyöryn katkaisu?

 

Luulisi, ettei se olisi ongelma, ellei siitä tehtäisi sellaista.  Rajavalvonta EU:n ulkorajoilla halutaan pitää lapsen kengissä ja ns. pakolaisvirta saa jatkua hallitsemattomana. Olisiko osasyynä se, millainen vaiettu bisnes mamujen ympärillä pyörii? Ei ole maahanmuuttoviraston väki juuri huudellut, millaisilla summilla näille suvakkien suosikeille on järjestetty esimerkiksi majoitusta. Ja kenen taskuihin ne rahat on Sipilöity. Tietenkin niihin taskuihin, joissa rahaa on jo ennestään. Ei tavallisella kansalaisella ole joutavia kiinteistöjä vuokrattavaksi asti. Niinpä ministeritkin voivat vuokrata huoletta ylimääräisiä asuntojaan viattomille sotaa karkuun lähteneille nuorukaisille.

 

Kuten aikaisemmin mainitsin, oli toisessa maailmansodassa kansanryhmä, joka lähti pakolaisiksi. Sillä erolla, että joku osoitti heille ihan oman maan kansoitettavaksi. Sitä kutsutaan nykyään Israeliksi. Historiaa sen kummemmin tuntematta muistelen, että alkuperäisväestö on tätä nykyä ajettuna pienelle kaistaleelle entisten alueidensa reunamilla. Tätä aluetta kutsutaan Palestiinaksi. Ja kaikki tietävät, kuinka hyvissä väleissä Israelin jutkut ovat alkuperäisväestön kanssa. Jep. Malliesimerkki yhteiskuntaan sopeutumisesta. Toinen malliesimerkki on  mustalaiset. Heillä on ollut aikaa sopeutua kaikkialle jo huomattavasti kauemmin, mutta tietääkö joku yhtään maata, jossa mustalainen olisi valtaväestön kanssa samalla viivalla? Ei luultavasti. Silti kaikki nämä sosiaalipiipertäjät jaksaa piipittää mamujen sopeuttamisesta. Historia on näemmä aivan helvetin huono opettaja. Anteeksi.

 

Samaako halutaan nyt koko Eurooppaan? Kansoitetaan manner kaikenmaailman jihadisteilla, isisjoukoilla ynnä muilla mullaheilla. Paetaan itse sitten jonnekin vuoristoon ja yritetään tehdä joskus myöhemmin jotain palauttaaksemme asiat edes siedettävän lähelle entistä. Luultavasti se on suvakin tavoite. Ei muuten voi tervepäinen ymmärtää, miksi EU rajavalvonnan tehostamisen sijaan avokätisesti lennättää Afrikkaan kaksi miljardia euroa niinsanotusti köyhyyden poistamiseksi. Noin alkulämmittelyksi. Paskat sillä mikään köyhyys poistu. Rikkaus saattaa ennemminkin jossain jopa lisääntyä. Vai osaako joku keksiä, miten poliitikkojen myöntämä raha päätyisi poliitikkojen edelleen jakamana köyhän liiveihin tosielämässä? Ajatella, kuinka moni Afrikkalainen noiden eurojen turvin pääsee taas jonkun ihmissalakuljettajan kyydissä saapumaan Euroopan puolelle......

 

Ranskassakin voitaisiin nyt pohtia, minä meni pieleen. Olisiko juuri nämä terroristit jääneet rajan toiselle puolelle, jos edes joku koppalakki olisi ollut rajalla vahdissa? Olisiko näin käynyt, jos ei oltaisi sekaannuttu rättipäiden keskinäisiin riitoihin? Olisiko näin käynyt, jos vihervasurit eivät sanelisi ulkomaalaispolitiikkaa? Olisiko täällä viimein aika alkaa etsimään sitä omaa napaa tuijotettavaksi? Jos sitä enää Suomineidon taukoamatta lisääntyvän rintakarvoituksen seasta voi edes löytää.....

 

Ei myöskään pidä luulla, että Suomi on joku ikuinen lintukoto. Eivätkö kaikki suvakit juuri hoe, kuinka Suomi on osa Eurooppaa. Meidän pitää kuulemma siis toimia sen mukaan. Toisinsanoen se, mikä tapahtuu jossain Euroopassa, saattaa tapahtua yhtä hyvin eräänä päivänä myös Suomessa. Paitsi tietysti suvakkien Suomessa...

 

Ranskan puolesta veikkaisin, että seuraavana terroristien listalla voisi olla Tour de France. Vai mikä se sukkahousuväen pyöräilytapahtuma nimeltään olikaan. Saisi siellä tehty isku nimittäin vielä enemmän kansainvälistä huomiota ja hyvällä suunnittelulla se nähtäisiin suorana kaikkialla maailmassa. Jännityksellä myös odotan, mikä on se heidän presidenttinsä lupaama ankara vastaus viimeiseen iskuun. Laittaako hän kenties Isikselle jyrkkäsanaisen paheksunnan Facebookin tai Twitterin välityksellä?

Jos henkilökohtaiset sympatiat jollekin jakaa noiden iskujen jälkeen, niin äkkiä kysyttäessä ne menisivät patonginpurijoille, mutta hiukankaan tarkemman ajattelun jälkeen en olisi yhtään varma asiasta. Sen verran humaani olen, että katson lammaspaimenillakin sentään jotain oikeuksia olevan. Paitsi ei tietenkään silloin, kun ovat pyrkimässä tänne loisimaan ja vaivihkaa miehittämään Eurooppaa parhaassa kunnossa olevilla itsemurhaiskijöillään....


( Päivitetty: 16.11.2015 19:55 )

Kommentoi



 Edistyksellinen...
16.08.2015 22:56 | JP

..on Suomen kieli. Tuli vain mieleen aasinsilta, kun ajattelin projektin edistymistä. Otetaan esimerkkinä vaikka sana "edistymättömyydelläänsäkö". Miettikääpä Vietnamilaista suomenkielen professoria selittämässä sanan merkitystä oppilailleen. Mahtaa siinä killisilmäinen pikkuorava tovin vikistä, ennen sanoman aukeamista...
Välillä ilmenee hyvin luultavasti samanlaisia tuntemuksia, kuin kyseisellä professorilla, kun pohtii jonkun asian ratkaisua. On juttuja, jotka koostuvat monesta pienemmästä osasta ja ennen kuin ne saa mielessään koottua yhdeksi toimivaksi ratkaisuksi, kuluu aikaa ja tupakkia. Lopulta kuitenkin yleensä tapahtuu edistystä ja saadaan muodostettua jälleen joku em. sanahirviötä muistuttava toimiva kokonaisuus. 

Jutun juonihan on se, että joku jossain maailmalla voi kuluttaa asian selittämiseen useamman minuutin, kun suomalainen menee ja täräyttää saman yhdellä ytimekkäällä sanalla. Jonka tosin ymmärtää vain toinen suomalainen. Jos ymmärtää. Samoin veneprojektissa voi tehdä asioita tolkuttoman monimutkaisesti tai sitten erittäin yksinkertaisesti. Jopa niin yksinkertaisesti, ettei heti voi ymmärtääkään. Itselle kun tekee, on kuitenkin tärkeintä että itse ymmärtää. Muista viis. Samoin kuin suomalaiset ymmärtää toistensa puhetta. 

Suomalaisissakin on pieniä ryhmiä, jotka eivät halua muiden suomalaisten ymmärtävän puhettaan. Sellaista puhetta kutsutaan perinteisesti murteeksi. Murteita on kuitenkin aina ollut, mutta eri murteita puhuvat ovat jo vuosisatojen saatossa oppineet ymmärtämään ainakin auttavasti toisiaan. Uusin tulokas murrerintamalla on erityisen vaikea ja siinä on sellainen erikoisuus, ettei sitä ymmärrä keskenään edes sen käyttäjät. Kyseistä murretta kutsutaan kapulakieleksi ja sitä käytetään yleisesti virkamiesten keskuudessa. Kapulakieli on siitä erikoinen, että toisinaan lausetta ei voi tulkita mitenkään ja toisinaan siitä voi löytää lukemattomia erilaisia tulkintoja. En ihmettelisi, jos kapulakielen olisi keksinyt joku umpikiero savolainen. 

Malliesimerkki kapulakielen vaikutuksista oli aikoinaan ameriikanmaalta tuotujen janoisten ja jumalattoman suurien farmariautojen lisäpenkit. Niistähän ensin poistettiin alkuperäinen, kohtuullisen mukava takasohva ja tilalle kyhättiin ties minkänäköinen viritelmä niinsanotuksi tilapäisistuimeksi, että autosta täten saatiin kapulakielen edellyttämä piilofarmariksi kutsuttu pakettiautoksi rekisteröitävä laite. Kapulakieli aiheutti kuitenkin sen, ettei kukaan tiennyt, millainen istuimen piti oikeasti olla. Jokaisen katsastuskonttorin jokainen insinööri teki omat päätelmät määräyksistä ja tulos oli sen mukainen. Jossain piti selkänojan olla suorassa kulmassa penkkiin nähden, jossain taas missälie tietyssä kulmassa. Jossain piti selkänojan takana olla väliseinä ja jossain ei. Väliseinän vuorostaan piti olla jossain verkkoa, mutta jossain vaadittiin vaneria. Ja penkin piti olla kippaava. Tai sitten ei. Paksuudellekin oli tarkkaan määrätty millimäärä. Toisilla konttoreilla mitattiin pehmusteen paksuus, toisilla taas koko penkin paksuus. Ja mahdoton määrä muitakin muuttujia löytyi selkeällä kapulakielellä kirjoitetuista pykälistä. Yksi ainoa yhdistävä tekijä löytyi kaikista tulkinnoista: istuimen tuli olla epämukava! Tästä voidaankin tehdä johtopäätös, jonka mukaan kapulakielen perimmäinen tarkoitus on saada kansalaisen oleminen epämukavaksi.

Veneilijää koskeva (en sanoisi enää tuore) esimerkki löytyy Trafille siirtyneestä veneiden rekisteröinnistä. Kapulakieli kertoo asiaa hoitavalle väelle nipinnapin selkeästi, miten uusi vene rekisteröidään. Sitten kun mukaan ilmestyy joku tavallisesta poikkeava muuttuja, niin kukaan ei enää osaakaan tehdä mitään. Ja ensimmäiset pari kuukauttahan meni niin, ettei kukaan osannut rekisteröidä edes niitä uusia veneitä. Tämän tosin ennustin jo ennen rekisteröinnin siirtymistä maistraateista Trafille. Eikä siihen kummoista kristallipalloa tarvinnut omistaa. Siksi tuo projektikin tuli kiireellä ennen valmistumistaan rekisteröityä maistraatissa, vielä kun se oli mahdollista. Moottorivenettä ei kyllä sielläkään voinut rekisteröidä moottoriveneeksi ilman moottoria, joten papereihin piti laittaa joku nurkista löytyvä moottori, mikä ei ikinä veneeseen päätynyt. Nyt kauhulla odotellaan, kuinka käy kun pitäisi Trafissa saada veneen moottorin tiedot vaihdettua. Ja yksi maistraatin tekemä virhe korjattua. Sisämoottori kun on papereihin merkitty sisäperämoottoriksi. Onneksi siihen on vielä aikaa, joten voi toivoa että kapulakielestä saadaan siihen mennessä tehtyä Trafissakin jonkinlaiset yhdenmukaiset tulkinnat. 

Notta se tällä erää kapulakielestä. Yhtä hyvin voitaisiin käyttää krapulakieltä. Sellaista, missä kieli on kuivunut kitalakeen kiinni ja aamukuuteen jatkuneen juomisen jälkimainingeissa ynnä laskuhumalan yllättäessä yritetään sössöttää taksikuskille, missä se naapurikylän tuttu lestinheittäjä pitää majaansa. Lopputuloksena on helvetillinen taksilasku ja sen myötä ostamatta jäänyt pullo. Krapulakielellä varmaan on lupailtu Kreikkaan syydetyt miljarditkin, vaikka tarkoituksena oli alunperin saada Talvivaaran kaivos toimimaan puolta Suomea myrkyttämättä. Kansalaisen epämukavuus on siis krapulakielenkin perimmäinen funktio. Onneksi krapulakieli on useimmiten kansalaisen itse itselleen aiheuttama ilmaisutila, eikä siitä kärsi kukaan muu kuin kansalainen itse. Suurista asioista päättäviltä ihmisiltä kieli kuitenkin pitäisi lailla kieltää. Ikävä kyllä se pykälä kuitenkin olisi kirjoitettu vuorostaan kapulakielellä, eikä sen valvomisesta näinollen tulisi mitään... Suo siellä, vetelä täällä, sanoo vanha viisaus. 

 

 

 

 

 

 

 


( Päivitetty: 17.08.2015 00:12 )

 - JP | Kommentoi



 Sahakaupoille Motonettiin
19.07.2015 09:32 | JP

Juu. Piti saada sirkkeli. Ei ihan ammattikäyttöön, vaan näihin vähäisiin harrastetarpeisiin. Hieman kookkaampi kuitenkin ja mielummin vielä voimavirralla, ettei heti hyytyisi nähdessään parin tuuman lankun. Sellaisia samanlaisia kiinalaisia löytyy jokaisesta halpahallista, mutta Motonetissa se oli selkeästi edullisin. Sinne siis ostoksille. Palvelu oli hyvää ja myyjä auttoi auliisti yli 50-kiloisen paketin autoon saamisessa. Ja autostahan se putosi pajan lattialle jo melkein itsestään. Siihen saakka kaikki meni hyvin. Kunnes...

Paketti auki ja palasia yhdistelemään. Vaan kun ei ole minkään valtakunnan kokoamisohjetta. Syntyyhän nyt yksi sirkkeli olemassaolevista osista ilman ohjettakin, tuumasin. Osaluettelo kyllä löytyi paketista. Muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen sirkkeli alkoi muotoutumaan, vaikka osaluettelossa mainittuja prikkoja ei mistään löytynytkään. Itse laite seisoi jo tukevasti jaloillaan, kun jäljelle jääneistä osista yritin hahmotella jonkinlaisia ohjureita. Ei prkl,..... ei näistä kyllä tolkullisia saa mitenkään. Kasoin pakkauksen päällä olevaa kuvaa ja totesin ettei kuvan mukaisia ohjureita löydy mistään. Tällä kohdalla piti soittaa Motonettiin..

Asiakaspalvelussa tiedettiin, ettei paketista löydy kokoamisohjetta. Tiedettiin myös, että paketissa oleva kuva ja pakettiin pantu tuote eivät vastaa toisiaan. Hämmästelin tilannetta kysyen onko tässä nyt kaikki mennyt ihan asianmukaisesti. Ei kuulemma ole, mutta sille kuulemma ei mahda mitään. Myyjän nettisivuilta kuitenkin kuulemma löytyisi kuva kyseisestä sirkkelistä valmiiksi koottuna, jos siitä olisi apua. Selvä. Nettiin siis etsimään kuvaa ja löytyihän sieltä sellainen. Aikani arvuuteltuani sain koottua jonkinlaisen ohjainta muistuttavan peltihäkkyrän, mutta sitä ei kyllä saanut lukittua paikalleen tarkoitusta varten olevilla muovisilla kiristysruuveilla. Paketin kuvassa oli ihan toimivan näköinen ohjuri alumiiniprofiilista tehtynä hienoine pikalukituksineen. Korvasin muoviruuvit ihan oikeilla pulteilla ja kiristin ne avaimella, saaden näin ohjurin pysymään jotenkuten paikoillaan. Tässä vaiheessa piti kokeilla toimivuutta, joten piuha seinään ja pelit pyörimään. Juma, se jopa heräsi henkiin! 

Lähin laudanpätkä käteen ja sahaamaan. Mitä v****a, kysyi silloin se nimimerkki "epätietoinen Riihimäeltä" kun lauta sahautumisen sijasta alkoi kiipeämään terän päälle? Jep. Terä pyöri väärinpäin. Vaiheet siis kytketty ristiin. Osaisin ne kyllä kääntää, mutta kinukki oli tehnyt niittaamalla kootun kytkinrasian ja koneenpäässä olevaan liitokseen ei olisi päässyt purkamatta likipitäen koko vehjettä uudelleen atomeiksi. Sitäpaitsi takuukin raukeaisi moisen omatoimisuuden vuoksi, joten luuri taas kouraan ja uusi soitto Motonettiin.

Puhelimeen vastasi sama kaveri kuin hetkeä aikaisemminkin, eli tapaus oli vielä tuoreessa muistissa. Lyhyesti kuvailin tilanteen ja annoin kaksi vaihtoehtoa: Joko hommaavat sähkömiehen tänne korjaamaan kytkennät, jota en pidä hyvänä ideana tai sitten tulevat pikimmiten noutamaan koneen ja palauttavat sen toimivana, mukaanlukien myös paikallaanpysyvät ja toimivat ohjurit. Yllättävää kyllä, aiheesta ei tarvinnut edes neuvotella vaan kaveri tuli hetken kuluttua hakemaan sahaa. Näytin vielä ohjuriin liittyvän ongelman. Kaveri näytti ymmärtävän aiheen ja vei vehkeen mennessään. Olin ihan varma, että ainakaan kahteen viikkoon ei kuulu mitään, mutta kolmantena päivänä saha palasi pajalle. Nyt oikein päin pyörivänä, mutta ohjuri ei edelleenkään ajanut asiaansa. Tämän myönsi kyllä sahan palauttanut tyyppikin, mutta tässä vaiheessa jo tyydyin kohtalooni halpasirkkelin omistajana.

Ymmärrän kyllä ettei halvalla saa huippulaatua, mutta joltisenkin toimivuuden odottaminen ei varmaan ole liikaa vaadittu? Sitä, että myyjällä tiedossa olleille puutteille ei tehdä mitään, en ymmärrä. Palvelua en millään kohdalla moiti ja etenkin takuuasioiden käsittely on parantunut huimasti, kun vertaa siihen mitä se oli vaikka kymmenen vuotta sitten. Luvattoman paljon sutta kuitenkin saa sieltä edelleen....... eikä asiakkaiden palautteella ole siihen mitään vaikutusta.


 - JP | Kommentoi



 Palvelua jälleen...
25.02.2015 20:25 | JP

Maritim, tuo pääkaupunkiseudun veneilijöiden mekka. Useamman kerran olen talven aikana soitellut sinne vain kuullakseni nauhoitteen, jossa kerrotaan aukioloajat ja verkkokaupan olemassaolo. Sitten kysytään, haluanko palvelua suomeksi vai ruåtsiksi. Ja taas piipittää. Sitten kerrotaan, kuinka KAIKKI myyjät ovat (aivan sattumalta) JUURI NYT varattuja. Taas piipittää ja lopulta puhelu katkeaa automaattisesti. Ja tietysti niillä vielä on maksullinen yritysnumero. No eihän se muuten maksullinen ole, mutta kun likimain kaikilla on nykyään liittymä, jonka hintaan kuuluu tietty määrä sitäsuntätä. Paitsi yritysnumeroihin soittamista. Prkl. Operattoreiden juonia sekin.

Mahtaa tosiaan talvi olla kiireisintä aikaa Maritimillakin. Olisi vain ollut hyvä tietää, löytyykö tiettyä tavaraa myymälästä ennenkuin lähtee pääkaupungin ruuhkiin menettämään hermonsa ja lopulta ostamaan eioota. Ehkä he eivät kaikenkaikkiaan halua vastata puhelimeen, koskapa puhelinnumeronkin löytäminen Heidän nettisivuiltaan taitaa olla tekemätön paikka. Ainakin tällä koneella. Ehkä Maritim lopulta muuttaa kokonaan toimenkuvansa ja ryhtyy pankkialalle? Ne kun tekevät kaikkensa saadakseen köyhät pysymään poissa konttoreista ja kaikki asiat hoidetuksi netissä. Hieno visio. Voisi sitten ajella veneen asiakasparkkiin Lauttasaareen ja siinä laiturissa anella pikavippiä kännykällä, kun tankki on tyhjä ja lompakko hukassa. 

Ei se aina soittaminenkaan auta. Viimeksi kun tarvin tiettyä septiletkua, lähdin puhelun jälkeen sellaista noutamaan kun kuulemma varastossa oli. Kukaan vaan ei kertonut, että varaston aukioloaika ei ole sama kuin myymälän aukioloaika. Kun tulin paikalle, oli myymälä auki mutta varasto (saman rakennuksen kellarissa) kiinni. Yrittivät sitten myydä jotain tuplasti kalliimpaa torvea, jota oli myymälän puolella. Kiitos ei.

Toki tilata voisi nettikaupastakin, kun joku ensin varmuudella kertoisi onko hyllyssä ylipäätään mitä tilata.

Eräänä keskiviikkona kyselin jälleen ruuveja firmasta, jonka puhelimeen vastataankin. Tällä kertaa messinkisiä ja ihan eri firmasta kuin aikaisemmassa jutussani. Lupasi ukko katsoa ja soittaa takaisin. Ei kuulunut soittoa. Soitin uudestaan torstaina ja ukko lupasi jälleen soitella. No, pitihän sinne soitella taas perjantaina ja asia oli edennyt jo niin pitkälle, että tiedettiin myymälässä niitä olevan vain vähän. Lupasi ukko käydä tarkistamassa varaston puolelta tilannetta ja soitella.... Niinpä niin. Maanantaina soittelin jälleen ja eihän se ollu muistanu koko asiaa, mutta lupasi mennä samantien tutkimaan varastotilanteen. Tiistaina jo selvisi, ettei niitä ollut enempää, joten tilasin kaikki mitä myymälässä oli. Meni siis täysi viikko yhden ruuvisaldon selvittämiseen. Katsotaanpa, kauanko menee niiden perille saapumiseen. Tällä kertaa ruuvit eivät kuitenkaan olleet hinnankiroissa. Jotain positiivistakin siis.

Taannoin laitoin myös ostoilmoituksen nettiin koskien sopivaa haponkestävää putkea. Saman päivän iltana puhelin heräsi henkiin ja Hämeenlinnasta joku romukauppias soitteli sellaista löytyvän. Kyseli, kuinka pitkää pätkää olen vailla ja lupasin soittaa seuraavana aamuna tarkan mitan. Ei prkl. Arvata jo saattaa jotain, mutta pieleen menee sekin. Ei ole äijä vastannut sen jälkeen puheluihin eikä viesteihin. Ehkä se on jäänyt jonkun sortuneen putkiröykkiön alle? Mene ja tiedä. Jälleen kerran vain totean, että turha valittaa kun kauppa ei käy. 

Ei se ihan putkeen kyllä mene muuallakaan.. Yritin Ebaystä tilata veneeseen valaisimia ja kysyin netin välityksellä myyjältä erikseen lähetyskulut, koska niitä ei ilmoituksessa ollut. Ihan normaali käytäntö. Myyjä kertoi kulut ja yritin sitten ostaa valaisimet. Seuraavana myyjän pitäisi sitten lisätä kulut "laskuun", jonka saan niinsanotusti ostettuani tuotteen. Monimutkaista ehkä ymmärtää, jos ei käytä Ebaytä. Vaan ei nyt sitten myyjä ymmärrä  lisätä postikuluja ja Ebayn robotti vaatii vähänväliä maksamaan tilaamani ostoksen. Perseelläkö ne pitäisi maksaa kun raha ei kelpaa? Pitäköön tunkkinsa.... Ja lamppunsa siinä samalla. Anteeksi vain.

Siinä lyhyesti taas vajaan parin viimeisen viikon palvelumallit. Kuinkahan vaatimattomilla perusteilla täkäläisen arvauskeskuksen karvaranteinen lekuri suostuisi kirjoittamaan ison purkillisen Diapameja? 

 


( Päivitetty: 25.02.2015 21:29 )

 - JP | Kommentoi



 Pakkasessa pohdittua...
05.01.2015 22:01

Sukat ovat hieno keksintö. Lapsena niihin ommeltiin nahanpalat pohjiin, mutta nykyään pilteille saa kaupasta valmiita liukuestesukkia. Myöhemmin omaan talouteen muuttaessa sukat olivat edelleen näppärät, koska lattioilla oleva hiekka ei kiusannut jalkapohjia yhtään niin paljon, kuin se olisi tehnyt ilman sukkia. Töihin pääsemisen myötä tutustui aivan uusiin sukkiin, nimittäin työsukkiin. Ensimmäistä kertaa elämässäni omistin kahdet sukat. Työsukat erosivat toisista sukista siten, että ne sai aamulla jalkaan vain, mikäli oli muistanut jättää ne tärpättiin yöksi likoamaan. 

Mustat urheilusukat on aivan paras keksintö. Toivottavasti kaveri joka keksi ne 80-luvun valkoiset ja sinipunaisilla raidoilla koristetut vastaavat, on saanut jonkin rangaistuksen. Oli niissä raidoissa joku hyväkin puoli. Jos sukka oli päässyt oikein huonoon kuosiin, raidoista tiesi kummasta päästä sukkaa jalka piti siihen pujottaa. 

Kun ostaa vain mustia sukkia, ei tarvitse kantaa huolta parittomista sukista ainakaan niin pitkään aikaan, kun sukkia riittää pariksi saakka. Ja kun sukasta aika jättää, ei tarvi heittää koko paria kerralla pois. Itse en kyllä heitä sitä ensimmäistäkään. Se menee vielä viimeiseen pesuun ja päätyy rätiksi. On muuten monessa paikassa huomattavasti toimivampi kuin mikään talouspaperi tai Vileda. 

Tiedän ihmisiä, jotka jopa silittävät sukkansa pesun jälkeen. Älytöntä. Se peseminen siis. Silittämisestä puhumattakaan. On nimittäin sukat sen verran edullisia ja sähkö taas kallista, että halvemmaksi tulee ostaa uudet sukat. Jotkut urheilusukat tosin kestävät niin kauan, että ne kyllä pitäisi välillä pestä. Talviaikaan etenkin kannattaa omistaa useammat sukat, jos niitä pestä aikoo. Märkä sukka on ikävä, kun se jäätyy kenkään kiinni. Alkaa jalkakin siinä palella.

Älyttömimpiä keksintöjä sukkamarkkinoilla on viikonpäiväsukat. Sellaiset, joita myydään seitsemän parin pakkauksissa ja jokainen pari on erikseen nimetty viikonpäivien mukaan. Likimain kaikilla on nykyään kuitenkin kalenteri puhelimessaan. On se meinaan pirun hanlalaa ryhtyä kesken kokouksen sukistaan katsomaan mikä päivä on menossa. Ajatus kyllä hieman kehiteltynä olisi toimiva. Pitäisi olla kuukausisukat. Ne ikäänkuin muistuttaisivat sukkien vaihtamisesta. Ja pakkauskokokin olisi valmistajan kannalta fiksumpi. Saisi myytyä täyden tusinan aina seitsemän sijasta. 

Ennen sukkia oikein mainostettiinkin. Muistan, kuinka kaksi terrieriä repi sukkaparkaa ja vakuutettiin siinä mainoshenkilön suulla, kuinka Sidostesukka kestää. Kaikkea sitä pitääkin. Samaa sontaa kuin kaikki muukin mainostaminen. Milloin viimeksi joku on nähnyt jossain Sidostesukan? Ei taida koko firmaa enää olla olemassa. Sen verran huonoja olivat ne sukat. Urheilusukissa on sekin hyvä puoli, ettei niiden hinnassa makseta mainoskuluja. Hyviä ostavat ihmiset mainostamattakin. Ja kelpaavat terrierin hampaisiin yhtä hyvin kuin se Sidostesukkakin.

Naisten sukkanauhat kyllä muistetaan, mutta moniko muistaa miestenkin sellaisia käyttäneen? Kyllä vain. Juuri nuo kaikenmaailman terrierisukat vaativat pohkeiden ympärille sellaiset henkseliviritykset pysyäkseen ylhäällä. Ei urheilusukat mitään sellaisia vaadi. Siinäkin suhteessa ne ovat erinomaiset. Ellei sitten tunne jotain omituista tarvetta mokomien henkseleiden käyttämiseen. Tai vetoa sellaisten käyttäjiin. Eihän noista luonnonvastaisista sateenkaaripelleistä koskaan tiedä, mitä ne kaapeissaan miettivät.

On olemassa pieni joukko ihmisiä, jotka jostain syystä henkeen ja vereen vastustavat urheilusukkia. Mieleen tulee ainakin Lenita Airisto. Mistähän hänkin traumansa on saanut. Tiedän uskontoja, jotka kieltävät kaikkea televisiosta sianlihaan, mutta ei mikään lahko vielä tiettävästi ole sukattomana lähtenyt sanaa levittämään. Poislukien ehkä jotkut Tiibetin munkit. En kuitenkaan usko, että Lenitalla siellä on sukujuuria. Enää puuttuu vain urheilusukaton tammikuu. Sellaista tuskin kukaan uskaltaa lähteä edes ehdottamaan. Paitsi ehkä Lenita.

Ainoa kelvollinen ja joskus tarpeellinenkin korvike urheilusukille on villasukat. Joku kun keksisi vielä villaiset urheilusukat, niin voisi säilyttää tyylin myös kovimmillakin pakkasilla. Tämä taas ei koske lappalaisia, koska nehän pukevat  normisukatkin kinttuihinsa vasta kun elohopea on mittarissa jo  jäätynyt. No, jokainen tyylillään..... 

 


( Päivitetty: 06.01.2015 12:41 )

Kommentoi



 Ruuvit vähemmän löysällä
27.10.2014 20:58 | JP

Piti saaman ruuveja rojektiin. Sellaisia, mitkä porautuu issekseen ja vielä kierteytyvät kolmen millin plootuun. Helppoa kuin heinän teko. Vaan entä kun vaatimuksia kasvatetaan ja ruuvien pitäisi olla ruostumattomia? Ei ole enää helppoa. 

Netistä löytyi peräti kolme toimittajaa. SFS Intec Nummelassa oli yksi niistä. Nettisivut oli kokolailla mitäänantamattomat, mutta yhteydenottolomake sieltä sentään löytyi. Sillä siis ottamaan yhteyttä ja vastauskin tuli heti seuraavana aamuna puhelinnumeroineen päivineen. Ei muuta kuin kyselemään. Pakkauskoko olisi 250 kpl ja hinta vajaan satasen. Hyvin meni tähän saakka.

Paikan päällä etsin ensin jotain vinkkiä siitä, mistä rakennukseen pääsee sisälle. Ei mitään opastusta mihinkään suuntaan, mutta löysin lopulta avoimen oven joka johti varastoon. Siellä ei mitään kuitenkaan myyty, vaan opastettiin menemään yläkertaan. Mistä? Löytyi ne portaatkin lopulta. Yläkerrasta löytyi myyntihenkinen isäntä, jolle selitin tarpeeni. Kyseli myyntihenkilö siinä sitten, oliko sovittu jotain hintaa. Kerroin, että oli. Ukko haki sitten ruuvit ja opasti kassalle. Kassa siinä sitten aikansa väänsi lappua ja tuumasi, notta ruuvit maksaa about 300 euroa. Ei prkl. Enhän mä tollasta maksa, kun ihan jotain muuta on sovittu. Se myyjä tulee sitten paikalle ja hetken vääntämisen jälkeen selittää, että heillä puhutaan aina sadan kappaleen hinnasta. Aivan sama, mitä heillä puhutaan. Jos mä kysyn 250 kpl hintaa, niin oletan myyjän myös kertovan 250 kpl hinnan. Ei sadan, kymmenen tai tuhannen hintaa. Myyjä tarjoaa sitten ruuveja 40€/100 kpl hintaan, joka on sitä luokkaa mitä oli puhelimessa sovittukin, eri myyjän kanssa tosin. Hinta  yllättäen reilusti puolittui. Jotenkin haisi taas pienen asiakkaan kusettamiselta, mutta lupasin ne sillä hinnalla ottaa. 

Taas kassa alkoi rustaamaan uutta laskua ja ojensi sen jälleen käteeni. Mitä v****a? 2.5x40 on mun mielestä tasan sata, mutta kassan mielestä se ei kuitenkaan ollut. Satasen päälle oli ilmestynyt arvonlisävero. Alkoi jo oikeasti sieppaamaan. Heillä kuulemma on tapana myös ilmoittaa hinnat ilman alvia. Yritin opastaa, että ukon tullessa yksityiasiakkaana ostoksille, on tapana ilmoittaa se hinta minkä lompakosta joutuu kaivamaan. Olen siis tähän mennessä ostanut kyseisestä firmasta ruuveja kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen.

Loppujen lopuksi hävyttömän hintaiset ruuvit eivät edes kiertyneet katkeamatta luvattuun kolmen millin teräkseen. Kaksi kolmesta katkesi ja vaikka porasin neljän millin esireiätkin 4.8mm ruuveille, niitä katkesi muutama siitä huolimatta. Kahteen milliin ne vielä jotenkin tyydyttävästi painuivat. Laitoin kyllä reklamaation tuotteesta ja sen myyntitavasta myyjälle, mutta voi olla että vastausta saa odotella.......

Tarinan opetus? Ei tässä mitään opetusta ole. Samaan piittaamattomuuteen ja asiakkaan aliarvioimiseen törmää nykyään harva se päivä. Tänään viimeksi laitoin vähemmän ystävälliset terveiset DPD:lle, jonka rahtaama paketti etsi tietään Vantaalta Riihimäelle peräti 11 päivää, kun se Puolasta Suomeen ehti kuitenkin kolmessa päivässä. Firman maksullisessa puhelinnumerossa saa vain kuunnella nauhoitetta, jolla kerrotaan paketin etenemisen seuraamisen olevan mahdollista heidän nettisivuillaan. Niitä kyllä oli jo seurattu...... Jossain vaiheessa vain alkaa se sarvi otsaan kasvamaan ja oikeasti haluaisi tietää, milloin paketti tulee perille saakka.

Ei tällaisia ongelmia ollut Kekkoslovakiassa. Pienyrittäjälle tyytyväinen asiakas oli kunnia-asia, mutta kun EU nykyään pyrkii kaikin direktiivein poistamaan ns. pk-yritykset Euroopan kartalta niin, että jäljelle jää vain suuret kansainväliset monopolit. Niitä taas ei välttämättä tippaakaan kiinnosta asiakastyytyväisyys, vaan ainoa seurattava johtotähti on osakekurssi. Sehän saadaan aina sopivalla hetkellä nousemaan joko toimitujohtajaa vaihtamalla tai henkilöstöä irtisanomalla. Jipii!


 - JP | Kommentit (1)Kommentoi



 Liian lyhyt kesä?
04.10.2014 19:26

Dytiscus pitäisi nostaa talviteloille ensi viikolla. Hieman olisi tehnyt vielä mieli lähteä viikonlopuksi vesille, mutta lasien liimaaminen uuteen projektiin vei kuitenkin voiton. Sitä ei kuitenkaan voi pitkittää enää syksyn edetessä kovaa vauhtia. Viime vuonna vene nostettiin vasta marraskuun lopulla ja silloinkin vain siksi, että silloin tuli sellainen kahden päivän talvi. Hiukan lunta ja vielä vähemmän pakkasta. Sen jälkeen olisi ollutkin vielä toista kuukautta meri avoinna. Eino-myrskyn aikana saunottiin Halsössä ja melkein oli ajatuksissa joulusaunassakin käydä saman kiukaan äärellä, mutta ei sitten. Ehkä vielä joskus tämän projektin valmistuttua ei enää tarvi leikkiä juupas-eipäs-leikkiä. 

Viime vkl meni Gölisnäsissä SBFK:n syyskokuksen merkeissä ja puhalteli hiukan silloinkin. Tuulen keskinopeus oli pe-la yönä 23m/s ja vettä satoi vaakasuoraan. Sekin on omalla tavallaan viihtyisää kun ei tarvi olla merellä, vaan saa seurata syysmyräkkää jostain saunan terassilta yön pimeydessä ja hörpätä välillä siivun siideriä. 

Jollain opilla kun saisi vielä maakravut saisi ymmärtämään ettei veneeseen ole asiaa, jos ei kuivalla maallakaan eteneminen ole aikaajoin mahdollista muuten kuin nelinkontin. Puolisäälistä kuitenkin eräs sellainen piti veneeseen päästää ja niinhän se liiveissä salakuljetettu oluttölkki pyöri lattioilla hetken kuluttua valuttaen sisältönsä halvoille Honkkarin matoille. Onneksi. Kyllä se kuivuu, tuumasi toveri, johon jätin jatkamatta että kyllä kuivuu, mutta saattaa haju jäädä. Pirut kun eivät tahdo ymmärtää, että se kippari niistä on vastuussa, ja vastuuseen joutumisen riski on pirun paljon pienempi jos ne vastattavat olisivat edes kohtuullisessa kunnossa. Ennemminkin nämä ovat useimmiten vahvasti sitä mieltä, että esimerkiksi veneestä putoamisen riski pienenee huomattavasti promillemäärän lisääntyessä ja uimataidotonkin osaa uida kuin hylje kolmen kossun jälkeen. Ja yrjön yllättäessä sekin aivan itsestään päätyy laidan oikealle puolelle, eikä suinkaan jälleen siihen (jälleen onneksi) halvalle Honkkarin matolle. 

No, kukaan ei ehtinyt uimaan lyhyellä risteilyllä ja saunastakaan enää harvempi veteen uskaltautui. Itse kävin hieman varvasta kastamassa laiturilta ja totesin, ettei se ainakaan sillä kertaa ollut mun juttu. Oli nimittäin sen verran vilpoista ja toisaalta pitkä laituri pimeässä syysmyrskyssä jäähdytti jo äijän matkalla siihen malliin, että se vastasi varmasti meressä käymistä. Tällä kohdalla niistä kolmesta promillesta ehkä olisi ollut kyseenalaista apua. Tai sitten joku olisi saanut soitella Mediheliä paikalle...... 


Kommentoi


©2019 NorthSteel 40 - projekti - suntuubi.com